Franchise Sözleşmeleri

12 Ağustos 2024

Franchise Sözleşmeleri

Franchise Sözleşmeleri 

Franchise sözleşmesi, bir iş ortaklığı olarak tanımlanmakta ve yeni nesil çalışma modeli olarak bilinmektedir. Franchisor, yani işin ve markanın sahibinden Franchising iş ortağına fikri mülkiyet hakkını (markasını) vermektedir. A tarafı ve B tarafı arasında imzalanan sözleşmeye franchise sözleşmesi denmektedir. Belirlenen ücret karşılığında yapılan sözleşme yasal olarak her iki tarafa sorumluluk yüklemektedir. Franchise sürecine başlandığı zaman en önemli ve dikkat edilmesi gereken konulardan biri franchise sözleşmeleridir. Sözleşmeler her marka özelinde ayrı yazılmalı , kurallar , işleyiş şekli , franchise modeli doğru belirlenmeli ,farklı sözleşmelerden kopyalama yapılmamalıdır. Bu gibi durumlar ilerleyen süreçlerde markaya ciddi zararlar verebilir.
 


Franchise Sözleşmesi Nedir?


Franchise sözleşmesi, Franchisor ve Franchising taraflarını karşılıklı olarak borçlandırmaktadır. Marka, model ya da fikri mülkiyet hakkının sözleşme güvencesiyle ücret karşılığı satılması olarak tanımlanabilmektedir. Franchisor işveren, franchising sözleşmesi ise iş alım sözleşmesi olarak ifade edilmektedir.
 
Günümüzde yatırım olanaklarının zorluğu, yatırımcıları mevcut markalarla çalışma avantajlarına yönlendirmektedir. Franchise sözleşmesi ücret karşılığında yapılmaktadır. Her iki tarafa borç yükleyen bir iş modeli olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Franchise sözleşmesi yapmak isteyen marka, model ya da fikri hak sahibi, franchising bayilik desteği alabilmektedir. Bu her iki tarafın haklarının korunabilmesi ve sözleşme koşullarının eksiksiz işletilebilmesini sağlamaktadır. 


 
Franchise Sözleşmesi Avantajları Nelerdir?


Franchise sözleşmesinde en önemli unsur hem hak sahibi hem de franchising haklarını korumaktadır. Doğru bir sözleşme iki tarafı da korur ve iş ilişkisinin sağlıklı bir şekilde yürümesine olanak sağlar. Yatırımcılar Franchise bayilik alarak marka ürünlerini farklı bir lokasyonda pazarlayabilme olanağı sunmaktadır. Böylelikle her iki taraf ekonomik kazanç sağlayabilmektedir. Franchise sözleşmesi bir tür iş ortaklığı ve karşılıklı borçlandırma sistemidir.
 
Franchise sözleşmesi, sözleşme bedelinden sonra da bazı sistemlerde ciro üzerinden markaya pay verilmesini gerektirmektedir. Burada asıl konu franchisor ve franchisee için hangi sistemin mantıklı ve kazançlı olduğunu belirlemektir ve bu noktada doğru bir franchise danışmanlık firmasıyla çalışmak markanın geleceği ve konumlandırması için önem arz eder. Marka-model sahibi sözleşme kapsamında birden fazla detay bulunmaktadır. Asıl konu franchising sözleşmesi kapsamında franchise veren ve franchise alanın birbirine karşı sorumluluklarını bilmesidir. Taraflar arasında borç ortaklığı olarak da bilinen franchise sözleşmesinde franchise veren keyfi davranışta bulunamamaktadır. Yani sözleşme koşullarını ihlal edememektedir. En iyi ve güvenli bir yatırım şekli olarak bilinen franchise sistemi her geçen gün gelişmektedir. Sözleşme her iki tarafa;

-Marka veya fikri hak sahibine farklı alanda kazanç sağlayabilmek,

-İş alanının genişlemesi,

-Girişim için mevcut müşterilere erişim olanağı,

-Potansiyel müşteri kazanımı gibi birden fazla avantaj sağlamaktadır.

Franchise Sözleşmesi Nasıl Yapılır?


Franchise sözleşmesi dahilinde marka ile anlaşma imzalanmaktadır. Franchising sözleşmesine konu sadece ödeme, ciro payı ve gelirler değil bu kadarla kalmadan çalışma sürecinde marka ve yatırımcının sorumluluk ve yapması gerekenleri belirler. Tüm detayların güvenceye alınması ve tarafların güvende hissetmesi için profesyonel franchise desteği alınması önerilmektedir. İster iş sahibi yani franchisor ister franchisee olsun karşılıklı sorumluluk almış bulunmaktadır. www.franchisecompany.com.tr adresinden iletişim kurarak en iyi girişim iş modeli olarak tanımlanan franchising sistemine güvenle katılımcı olunabilmektedir.