Yöresel Ve Organik Ürünler
İnsanların bilinçlenmesi ile birlikte beslenme alışkanlıkları da değişim göstermektedir. Özellikle sağlıklarını ön plana alan kişiler ” organik ürünler ” diye tanımlanan ve zararlı olabilecek unsurlar taşımadıklarına inandıkları gıdalara yönelmektedirler.
Yöresel Ürünlerde Mantının Yeri
Yöresel ürünlerimizden mantı; kökeni Orta Asya’ya dayanan ve Türklerin icat ettiği bir erişte yemeğidir. Hamur, kıyma ve yoğurt ile yapılan üzerine tereyağlı, biberli sos ile servis edilerek yenilen bir yemektir. İpek Yolu üzerindeki kültürlerde farklı isimlerle anılsa da esası hamur içine konula kıymanın değişik şekillerde pişirilmesi elde edilen ve kaşıkla yenen bir yemek türüdür. Buharda haşlandığı gibi, suda haşlanan ya da kızartılarak pişirilen yöntemleri bulunmaktadır. Mantı günümüzde yöresel yemeklerimizden kabul edilmektedir.
Organik Ürünler Nelerdir?
Türkiye’ de yürürlükte bulunan ” Organik Tarım Kanununa ” organik ” ürün; yetkilendirilmiş uluslararası bağımsız Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşları, organik ürünün ve girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında kontrolünü yapıyor ve sertifikalandırıyor. Yani gıdaların GDO’ suz tohum ile kimyasal gübre ve ilaçsız üretildiği sertifika kuruluşu tarafından garantileniyor.
Tüketici olarak GDO’ suz tohumdan ve kimyasal ilaç ve gübre kullanılmadan yetiştirilmiş ürün almak isterken ” organik ” olmasını tercih etmek bu sebeple önemlidir.
Beslenmede dikkat edilmesi gereken iki şey mümkün olduğunca ” organik ” ürünlerden yapılmış ” yöresel ” gıdalar tüketmektir. Yöresel ve organik ürünler arasında kabul edilen bir ürün de geleneksel mantı yemeğimizdir. Gerçekten uzmanların da tavsiye ettikleri bu yemek organik ürünlerle yapıldığında hem lezzetli hem sağlıklı hem de doyurucu bir yemektir. Son zamanlardaki eskiye dönüş ve doğallaşma arzusu toplumların yöresel ve organik ürünlere olan talebini arttırmış ve bu alanda ciddi bir pazar yaratmıştır. Dünya’da yaşanan son gelişmeler bu pazarın hızla büyüyeceğini göstermektedir.